Vad är GVL, GKL, GKLV och var är det bättre att använda dem

Nyligen har "torr" konstruktion och efterbehandlingsteknik blivit mer och mer populär. Det är förståeligt. Med mindre tid är resultatet väldigt anständigt. Du behöver bara välja rätt material. Om du vill jämna ut väggar, tak, göra ett golv eller hölja ramen men inte vill använda material som är potentiellt hälsofarliga och som innehåller formaldehyd, måste du välja mellan arkmaterial tillverkat på grund av gips. Dessa är gipsfiber (GVL) och gips (GKL). Men att bestämma vilken som är bättre att använda - GVL eller GKL - är inte så enkelt. Båda materialen har sina fördelar och nackdelar. Och det mest rimliga, använd båda, men i de områden där deras fastigheter kommer att vara efterfrågade.

GVL och GKL: vad är det för konstruktion?

Gips och gipsfiber är relativt nya byggmaterial. De dök upp för ett par decennier sedan, men de har säkert ersatt traditionella material. För att förstå GVL eller GCR du bättre använder måste du ha en klar uppfattning om vilken typ av material de är, vilka är deras fördelar och nackdelar. Baserat på denna kunskap kommer du själv att kunna fatta de bästa besluten. Eftersom det är omöjligt att säga entydigt vilket som är bättre - GVL eller GKL. Någonstans är ett material mer lämpligt, någonstans är det bättre att använda det andra. Så låt oss ta reda på vilken typ av material det är och vilka typer av gipsskivor och gipsfiberskivor som finns.

Att välja mellan GVL och GVK är inte så enkelt

Att välja mellan GVL och GVK är inte så enkelt

GKL: vad är det och vilka typer finns det?

GKL är en förkortning av namnet GypsoCardboard Sheet. Detta material består av två kartonglister, mellan vilka det finns ett lager av gips. De är anslutna till varandra med hjälp av konstruktionslim. Det kallas ofta "gips", eller förkortningen GKL används, ibland hör du "gipsskiva". Det senare namnet finns zon - det är vanligare i St Petersburg och dess omgivning. I denna region levererades gips från det finska företaget Gyproc ("Giprok"), som gradvis blev ett känt namn.

Vad är GCR och vilka typer det är

Vad är GCR och vilka typer det är

GKL används för "torr" planering av väggar eller rambeklädnad i ramhuskonstruktion. Lämplig för inomhusbruk, för ömtålig för utomhusbruk. Använd gips för väggar, skiljeväggar, tak.

Vid tillverkning av gipsskiva används tät och slät kartong. Det fungerar som ett förstärkande och formande element. Gipsskiktet ger styrka och behåller sin form. I de flesta fall har en gipsplåt en tunnare kant längs långsidan (det finns även jämna med rät vinkel). Detta gör att du försiktigt kan kasta fogarna när du går med. Så för vissa typer av efterbehandlingsmaterial är det inte nödvändigt att spackla hela området.

Typer av gipsskivor (gips)

GCR kan ha en annan kant. Du måste välja det beroende på användningsområde.

Gipsskivor tillverkas för olika driftsförhållanden; för enkel igenkänning används kartong i olika färger (grå, grön, rosa):

 • För rum med normala driftsförhållanden - standard gipsskiva. Den är grå.
 • För rum med hög luftfuktighet - fuktbeständig gipsplatta. Den är färgad grön.
 • För brandfarliga lokaler / byggnader - brandsäkra - GKLO. Har en rosa färg.
 • I rum med hög brandrisk och hög luftfuktighet används GKLVO - ett brandsäkert fuktbeständigt gipsskiva.
 • Nyligen har ljudisolerad gips (GKLZ) blivit populär. Den har en gipskärna med hög densitet och är förstärkt med glasfiber.Designad för att öka ljudisoleringen av rambeklädnadskonstruktioner av väggar, tak och skiljeväggar. Bladet är lila eller blått.
GKLZ - ljudisolerad gipsskiva i blå eller lila färg

GKLZ - ljudisolerad gipsskiva. Knauf-arket (GSP-DFH3IR) har följande egenskaper: ökad densitet, fuktbeständighet, stöttålighet, ökad styrka

Nu vet du vad gipsskivor är, vilka typer av gips och var de används. Det är ett populärt material för inredning. Den innehåller inte skadliga ämnen, även om gipsdamm, som kan uppstå under drift, kan utgöra en viss fara. För att bestämma vilken som är bättre än GVL eller GVK, låt oss nu prata om gipsfiber.

GVL - vad är det, vad består det av, vilka typer finns det

Namnet GVL är också en förkortning från det tekniska namnet på arkmaterial: Gipsfiberplåt. Detta material är tillverkat av en blandning av gips och cellulosafibrer (papper är fluffat). Massan blandas med vatten, ark bildas från den under pressen som bringas till normal fuktighet (torkas).

Kanttyper - på väggar är det bättre med en fasning, på golvet - jämnt

Kanttyper - på väggar är det bättre med en fasning, på golvet - jämnt

GVL används också för torrutjämning av väggar och tak, rambeklädnad, golv. Till skillnad från gipsplattor har den en "grundläggande" brännbarhet, eftersom cellulosa är täckt med ett lager av brännbart material - gips. GVL tillverkas med två typer av kanter - plana och vikta. Sömkanten avlägsnas med ett plan, avfasningsdjupet är cirka 2 mm, bredden är cirka 30 mm. När du installerar på väggar kan du dessutom stärka sömmen (lägga ett förstärkande nät) och kasta den.

Gipsfiberskivor förvärvar speciella egenskaper med hjälp av speciella tillsatser. På grundval av detta finns följande typer:

 • Standard - GVL. För installation i rum med normal luftfuktighet.
 • Fukttålig - GVLV. De används i rum med hög luftfuktighet för att jämna ut golvet utan golv.
 • Fukttåligt material med ökad styrka för golv. GVLV EP (fuktbeständigt GVL golvelement) är märkt.

Externt är fuktbeständiga ark inte annorlunda än vanliga. Om tillverkaren är normal har arket en märkning där, utöver arkens storlek, är typen fäst - GVL eller GVLV. De skiljer sig också åt i typen av yta: GVL är polerad och opolerad. Sanded ("Knauf") är betydligt högre i priset, men kräver inte obligatorisk fyllning av hela ytan innan du avslutar arbetet.

GVL och GKL: egenskaper och jämförelse

Hittills märks ingen särskild skillnad mellan GVL och GCR. Båda är arkmaterial som kan användas för vägg- och takbeklädnad. Endast gipsfibrer är lämpliga för golv, men gips är det inte. Detta är bara början. Låt oss förstå vidare.

Du behöver inte välja: GVL eller GKL, utan använd dem tillsammans

Du behöver inte välja: GVL eller GKL, utan använd dem tillsammans

Densitet, styrka

Om vi ​​jämför GVL och GCR, har gipsfiber en hög densitet och följaktligen med samma tjocklek, större styrka och massa. Stor styrka - det verkar vara bra. I vilket fall som helst är GVL inte så lätt att bryta igenom med ett slag. Dessutom kan du säkert hänga hyllor på en ramvägg mantlad med GVL.

Inte varje skruv kan skruvas in i GVL utan förborrning

Inte varje skruv kan skruvas in i GVL utan förborrning

Å andra sidan, hög densitet - svårare installation. Inte varje självgängande skruv kan skruvas in i en gipsfiberplatta utan förborrade hål. Du kan göra utan att borra, men bara om du använder självgängande skruvar och en kraftfull skruvmejsel. Dessutom är det inte möjligt att "drunkna" locket i gipsfiber utan preliminär försänkning (borrning av ett hål med större diameter). När du mantlar gipsfiberskivor i två lager utan inborrning av hål, kan det visa sig att skruven som skruvas fast i det andra arket "försöker" att pressa den nedre.

Gips har mindre styrka, den kan genomborras med ett knytnäve. Men vanliga självtappande skruvar "tränger" lätt in det. När du installerar gipsskivan är det viktigaste att inte dra åt eller bryta kartongen med skruvhuvudet.Annars faller det i gipsskiktet som spricker. Vi måste vrida oss på ett annat ställe. Om du "skruvar" flera gånger i rad måste du byta blad, eftersom det helt enkelt inte håller.

Tillåtna långvariga laster på fästelement installerade i gipsskivan

Tillåtna långvariga laster på fästelement installerade i gipsskivan

Och förresten, på en vägg täckt i ett ark gipsfiberbräda, kan en korrekt installerad specialdowel (fjäril eller även kallad kamomill) tåla en vikt på 80 kg under lång tid. Frågan är att tekniken måste följas.

GKL och GVL vikt

Vad är dåligt med hög densitet. Det första minus har redan beskrivits: det är svårare att installera fästelement. För det andra är hög densitet hög massa. Det vill säga för installation av GVL under samma förhållanden krävs en mer kraftfull ram. Vid transport måste du ta hänsyn till tonnaget, det är svårare att arbeta med tunga lakan. Vikten av ett ark GVL beräknas i tiotals kg. Till exempel har Knauf gipsfiberskivor ("Knauf") följande parametrar:

 • ett ark med måtten 2500 * 1200 * 10 mm väger cirka 36 kg;
 • GVL 2500 * 1200 * 12,5 mm har en massa på 42 kg;
 • golvelementet 1550 * 550 * 20 mm har en massa på cirka 18 kg.

Gipsskivor är mycket lättare (se tabell).

Gipsvikt beroende på storlek, tjocklek, typ

Gipsvikt beroende på storlek, tjocklek, typ

Om vi ​​pratar om massan av en kvadratmeter gipsfiberark kan den beräknas med formeln:

 • Massan av GVL-kvadraten får inte vara mindre än 1,08 * S,
 • men det kan inte vara mer än 1,25 * S.

Där S är den nominella plåttjockleken i millimeter. Så det är lätt att bestämma värdena. Samtidigt anger tillverkare av någon anledning inte massan av ett ark. Dessa data kan endast hittas från Knauf. Enligt deras information får vi något så här:

 • GVL 10 mm tjock - 12 kg / m²;
 • GVL 12,5 mm tjock - 14 kg / m²;
 • EP 20 mm tjock - 21,5 kg / m².

Jämfört med den genomsnittliga massan av gipsskivor är fibergipsskivor 3,5-4 gånger tyngre. Att lyfta ens ett ark ensam är redan ett problem. Även om du räknar ut hur du gör det och inte bryter det. Naturligtvis måste de fixas på en mer kraftfull bas.

Flexibilitet och bräcklighet

Torrvägg, på grund av att gips ligger mellan två lager kartong, är mer flexibel. Kartong utför armeringsuppgiften och tar en betydande del av lasten på sig själv. Speciellt under bockningslaster. Till exempel kan ett gipsplåt lyftas från ena sidan genom att ta tag i kortsidan. Det kommer att böjas, men inte spricka. Om du försöker utföra samma operation med ett gipsfiberark spricker det.

Det är lätt att urskilja dem externt, men det är inte så lätt att bestämma vilken som är bättre.

Det är lätt att urskilja dem externt, men det är inte så lätt att bestämma vilken som är bättre.

Ett annat plus på gipsskivan är att den kan användas för att trimma böjda ytor. Det finns flera tekniker tack vare vilka du kan göra bågar, pelare, smidigt böjda reliefer på väggar och tak. GVL ger inte en sådan möjlighet. Det tar mycket dåligt att böja både längs och över arket: cellulosafibrerna är mycket korta och brädan går helt enkelt sönder. Så om du behöver avsluta böjda ytor görs valet mellan GVL eller GKL helt enkelt till förmån för det senare.

Ljudisolering och värmeledningsförmåga

När du väljer ett material för beklädnad är indikatorer som värmeledningsförmåga och ljudisolering viktiga. Som ni vet beror de på densiteten, eftersom GOST tillåter en tillräckligt bred gaffel i gipsfiberskivans täthet, måste dessa egenskaper ses för varje specifik tillverkare. Så att du åtminstone kan navigera ungefär, det finns sådan data:

 • Värmeledningsförmåga för GVL med en densitet från 1000 kg / m3 till 1200 kg / m3 har en värmeledningsförmåga från 0,22 W / m ° C till 0,36 W / m ° C.
 • Värmeledningsförmågan hos gipsskivan ligger ungefär i samma intervall - från 0,21 till 0,34 W / (m × K).
De viktigaste tekniska egenskaperna hos GVL

De viktigaste tekniska egenskaperna hos GVL

Om vi ​​talar om ljudisolering observeras samma bild: egenskaperna är ungefär lika. GVL ger bara 2 dB bättre skydd jämfört med GCR. Det är också värt att komma ihåg att du kan hitta akustisk gipsvägg om du vill. Den har speciella egenskaper, den används för klädaffärer, konserthus, studior. Om vi ​​pratar om privat bostadsbyggande bör det användas i sovrum.

Vad är tystare än GKL eller GVL

Vad är tystare än GKL eller GVL

Om man tittar på egenskaperna är det ingen skillnad i ljudisolering mellan GKL och GVL. Men denna parameter tar hänsyn till ljudets "ledning". Det är verkligen ingen stor skillnad här. Det känns som det är. Och betydande. Ett rum fodrat med gipsfiberskivor är mycket tystare. Det är inte så blomstrande. Ljud från den släta kartongen reflekteras och i fiberbrädornas ojämna yta "stickas". Så om tystnad i huset är viktigt för dig väljer du gipsfiber om du väljer mellan gipsfiberskiva och gipsskiva.

GVL eller GKL: vilket är bättre?

Både det ena och det andra materialet har beundrare och motståndare. Du måste själv bestämma vad som är bättre för GVL eller GCR. I det här avsnittet försöker vi jämföra dem med de viktigaste parametrarna. Låt oss gå igenom dimensionerna direkt. Torrvägg produceras i ett bredare sortiment, både i arkstorlekar och i tjocklek:

 • GKL-arktjocklek: 6,5 mm, 8 mm, 10 mm, 12,5 mm, 14 mm, 16 mm, 18 mm, 24 mm. De sista tre är mycket sällsynta.
 • Gipsskivans höjd kan vara från 2000 mm till 4000 mm i steg om 50 mm.
 • GKL-bredd - 600 mm eller 1200 mm.

Som du kan se är sortimentet mer än brett. En annan sak är att det vanligtvis finns två eller tre typer till försäljning. Men med en stark önskan kan allt hittas / beställas. Det är dock vanligtvis enklare (och billigare) att köpa det som finns tillgängligt.

GVL är bättre för golvet

GVL är bättre för golvet

Storleken på GVL var mindre lycklig. Vi har bara två alternativ för gipsfiberskivor: 2500 * 1200 mm (standard) och 1500 * 1000 mm (litet format). Båda finns i 10 och 12,5 mm tjocklek. Allt. Det finns inga andra storlekar enligt standard. Det finns också GVL för golvet. Dess mått är 1200 * 600 mm, tjockleken är 20 mm. Kan avfasas eller inte.

 GKLGVL
Kostnad per kvadratfrån 70 rubel / kvmfrån 180 rubel / kvm. m.
Chockbelastningarsöndertolererar normalt
Böjande lastertål normalt, böjer sigbryts ner
Skäraklipp enkelt med en brevpapperett seriöst verktyg med en specialskiva behövs
Installera fästelementspecialskruvar kan lätt dras åt svårt att vrida, måste du förborra hål eller använda självgängande skruvar
Ändra storlek med ökande luftfuktighet / temperatur 1 mm per meter0,3 mm per meter
Brandmotståndhög - G1icke-brandfarligt - NG
Montering på böjda ytortillgängligaNej

Som ett resultat är det möjligt att säga att det är bättre än GVL eller gipsskiva endast specifikt för omfattning och driftsförhållanden. Kort sagt, så här kan du dela upp applikationer:

 • GVL för väggar och tak är bättre om brandmotstånd krävs eller om det är nödvändigt att öka strukturens styvhet (i ramramar).
 • Det är bättre att lägga GVL på golvet, eftersom det reagerar mindre på fukt, ändrar inte dess egenskaper.
 • GKL är oumbärlig om du behöver släta linjer eller komplexa flerdelade strukturer. Nivåplan, bågar, pelare, rundade väggar och hörn - dessa är bara gips.
 • Om det är nödvändigt att uppnå god ljudisolering på andra våningen är det bättre att få i taket med GVL.

Som ni kan föreställa er det inget sätt att definitivt säga att det är bättre än GVL eller GKL. Under vissa förhållanden är ett material bättre för att utföra en uppgift, egenskaperna hos en annan är mer lämpliga för en annan.

Liknande inlägg
Kommentarer: 1
 1. Galen
  20/12/2020 vid 16:58 - Svar

  På grund av det faktum att gips uppträdde relativt nyligen, för bara 10 år sedan, har du fel! Ja, amatörer! Historik måste läras ut, allt är USA: s chef! Och Tyskland! Tillbaka på 1960-talet kommer Knauf-bröderna att sälja två fabriker till Sovjetunionen med alla produktionshemligheter, då var sovjeterna mycket glada att de hade hittat en väg ut, konstruktionshastigheten dök upp tack vare gips.

Lägg till en kommentar

Uppvärmning

Tak

Dörrar