Plastkällare - pålitlighet och hållbarhet

Vad ska man göra om det finns en hög nivå av grundvatten på platsen, men det är nödvändigt att lagra produkter. Utgången är antingen en stålsvetsad caisson eller en plast. När det gäller tillförlitlighet är plast mer hållbart eftersom stål rostar över tiden och börjar flöda.

Kassun - det är en förseglad struktur, ofta av cylindrisk form.

För- och nackdelar med plastkällare

När du bygger en källare av byggmaterial måste du tänka på vattentätning - så att grundvattnet inte kommer in. En plastbehållare garanterar att skydda mot detta fenomen och detta är dess största fördel. Säljare har meddelat en stor lista med fördelar, men om du tar bort skalet är det inte mycket kvar förutom täthet:

 • Plast är hållbart, kemiskt neutralt, känns bra i jordar med vilken surhet som helst.
 • Plast skadas inte av insekter, gnagare. Detta material är helt enkelt inte intressant för dem.
 • Väggarna är lätta att rengöra från alla typer av smuts.
 • Vid behov är det lättare att desinficera - sporer och bakterier "äter" inte i väggarna. Om du tar ut allt från källaren kan plastytorna helt enkelt behandlas med en klorlösning.
 • Även om vattnet (kondens, till exempel) kommer att stå länge kommer inget att hända med väggarna / golvet.
Ett av alternativen

Ett av källaralternativen

Allt detta är bra, men det finns betydande nackdelar som begränsar användningen av plastkällare. Eftersom containern är lufttät erhålls ett slags "fartyg". Med en hög nivå av grundvatten under vårfloden kan den skjutas ut / pressas ut. Och detta är det största problemet som vi måste bekämpa. Det löses under installationen - en hel lista med åtgärder behövs för att undvika att källaren går upp.

Det andra solida minus är det höga priset. Kostnaden för en plastkassett för en källare är 70-160 tusen rubel utan installation. Installationsåtgärder kan "dra" ungefär samma. Om du gör allt själv blir det naturligtvis billigare, men det kommer fortfarande att vara mycket. Så det är värt att tänka noga över om du behöver en plastkällare eller är det bättre att bygga en tegel / betong.

Typer och enhet

En plastkällare är tillverkad med två tekniker: den svetsas av arkplast eller hälls i lager. Båda metoderna ger nästan samma resultat. Vid svetsning lämnar inte den smälta plasten sömmar, ytan blir monolitisk. Och det är verkligen så - det finns inga klagomål om utseendet på en läcka i sömmarna. Så det finns inga speciella fördelar med formsprutningsteknik. Och där och där beror kvaliteten på iakttagandet av teknik och personalens kvalifikationer.

Formen på plastkassan för källaren är kubisk eller cylindrisk. Kuben är mer bekant i den meningen att vanliga källare görs fyrkantiga eller rektangulära. Cylindern - med sin rundade struktur - uppfattas som mindre bekväm, även om det är långt ifrån fallet. Cylindriska - på grund av sin form - är mindre benägna att skjutas ut.

Plastkällare kan vara cylindrisk eller kubisk

Plastkällare kan vara cylindrisk eller kubisk

Om du har lerjord och / eller hög grundvattennivå i ditt område är det bättre att vara uppmärksam på en cylindrisk plastkällare. Det är mer troligt att det förblir på plats även efter många år, och detta trots att installationen är mindre komplex och billigare.

Eftersom behållaren är förseglad är ventilation nödvändig för att bibehålla normal luftfuktighet. För detta, förutom ingången, görs två hål i taket för ventilationsrör. Plaströr är installerade. En med en längd nästan till botten av tanken är den leverans. Genom den kommer frisk luft in i kassan. Den andra - avgas - slutar nästan under taket.Därifrån tas luft in och tas ut på gatan.

För att kunna leda ljus in i källaren görs också ett hål med liten diameter i taket - 15-20 mm. En kabel förs genom den, varefter den förseglas.

Vissa kan erbjuda olika konfigurationer

Vissa kan erbjuda olika konfigurationer

Innan du köper, kontrollera i vilken form produkten kommer att levereras till dig. Många tillverkare sätter omedelbart hyllor, trappor och deras kostnad ingår i det totala priset. I vissa modeller är hyllorna tillverkade av plast och samtidigt förstyvningar. Andra är utrustade med trähyllor, även om plaststöd redan är installerade. Vissa tillverkare erbjuder att hölja väggarna, och om du vill, golv och tak med träpanel. Det är svårt att säga hur rimlig denna design är, men det finns ett förslag.

Vad du ska leta efter när du köper: urvalsalternativ

Plastkällaren, nedgrävd i marken, kommer att pressas av jord och vatten. Om marken är benägen att svälja, är trycket vid vissa tidpunkter mycket högt, därför ställs mycket strikta krav på strukturen.

 • Väggtjockleken väljs beroende på markens "vikt".
  • Om du installerar en plastkällare för en sommarstuga eller hemma kommer du att vara i områden med låga vattennivåer - de är minst 0,5 meter under botten av kassan - du kan leta efter ett inte för dyrt alternativ med en väggtjocklek på cirka 12-15 mm.
  • Om marken vid en låg vattennivå också dränerar vattenbrunnen (sand, sandlera, torvmyrar) är behållare med en väggtjocklek på 10 mm lämpliga.
  • Med en hög grundvattennivå och på hissande jordar krävs tjockväggiga alternativ med en plasttjocklek på cirka 20 mm.

   Plastkällare för hem- eller sommarstuga med svetsade förstyvningar

   Plastkällare för hem- eller sommarstuga med svetsade förstyvningar

 • Väggar, golv, tak måste ha förstyvningar. De är gjutna (räfflad yta) eller svetsade. Släta väggar skapar mindre motstånd och är lättare att skjuta ut ur marken.
 • För bättre motståndskraft mot kompression kan förstyvningarna förstärkas med stålstänger (till exempel POLEX-plastkällare). Den andra metoden att förstärka är en invändig stålram som också är ett stöd för hyllorna. Så här löser Tingard problemet. Förstärkning av väggar och golv är särskilt viktigt för markhöjning.

  Plastkällare Tingard

  Plastkällare Tingard

 • Plasten måste vara livsmedelskvalitet. Polyeten eller polystyren - inte viktigt, men livsmedelskvalitet. Detta är ett obligatoriskt krav om du inte bara tänker lagra banker.
 • Det är mycket bra om det finns en förlängning på utsidan längst ner i behållaren - en kjol. Denna design motstår bättre flytande krafter.

Detta är den minsta uppsättning krav som säkerställer formstabilitet - väggarna och botten böjer sig inte under marktryck eller svängkrafter. Dessutom, med korrekt installation, hoppas man att kassan inte kommer att flyta under en översvämning.

Installationsregler

Specifika rekommendationer för installation kommer att ges av tillverkaren och de bör prioriteras när det gäller till exempel ett jordlager som ska ligga ovanpå taket. Det är också värt att lyssna på rekommendationerna för återfyllning av gropen. Vi kommer att ge ett allmänt installationsscenario, och i förhållande till det svåraste fallet: en hög grundvattennivå ihop med höjande mark.

Detta är inte ett väldigt högkvalitativt fodral ihop med fel installation

Detta är inte ett väldigt högkvalitativt fodral ihop med fel installation

För att förhindra utsläpp av plastkällaren under påverkan av grundvatten läggs eller gjuts en armerad betongplatta i gropen. Plattans tjocklek är 20 cm, måtten ska vara minst 15-20 cm större än behållarens mått. Vid självhällning stickas en dubbel förstärkningsram (12 mm eller mindre) som vid hällning plattform... Om du tillverkar plattan själv måste du vänta i minst två veckor tills betongen får tillräcklig styrka. Då kan du fortsätta arbeta.

Proceduren för installation av en plastkällare är som följer:

 • Gräva en grop vars djup är minst 40 cm mer än behållarens höjd till kanten av halsen.Rikta in botten, tappa den (det är bättre med en stampningsmaskin, om inte - du kan helt enkelt mekaniskt - med ett däck med fästa handtag och en platta på botten.
 • Lägg ett lager av geotextil med en densitet på 200 g / m2. Duken ska vara 50 cm större än gropstorleken på varje sida.
 • Lägg 20 cm grus på geotextilen, plana det.
 • Lägg eller gjut plattan. För att göra plattan mer stabil använder vi längre förstärkning när vi stickar ramen. Vi gör det med utlopp - det kan nå väggarna i gropen. Glöm inte att bädda in tappar eller andra fästanordningar för att fästa kassan när du gjuter plattan. Dessa knoppar / krokar måste vara av rostfritt stål.

  Lägga plattan snabbare än att göra den på plats

  Lägga plattan snabbare än att göra den på plats

 • En plastkällare placeras på den färdiga plattan för en sommarbostad eller hemma, fäst på plattan med rostfria rep eller plastslingor.
 • Värmeisolering av väggar. För att bibehålla en positiv temperatur inne i källaren i kallt väder måste väggarna isoleras. Det är bättre att lägga extruderat polystyrenskum i marken. Tjocklek - 50 mm. Hur djupt? 10-20 cm under frysdjupet.
 • Återfyllning av gropen. Vänd geotextilen innan du fyller på den igen, lägg grinden på plattan. Du kan fixa det med något så att det inte slår tillbaka. Men vidare kan det finnas alternativ:
  • Vissa tillverkare kräver att de fylls med betong och till och med förstärker väggarna i två rader. Det kommer naturligtvis att vara pålitligt och ingenting kommer ut, väggarna böjs inte. Men vad är plastkassan för då? Endast för vattentätning? Så med mastik för pooler kan du smeta betongväggar och uppnå samma resultat, och vattentätningskostnaden blir 10-20 gånger mindre, även om du tar mycket dyra föreningar och applicerar i flera lager.

   Varför i den här situationen en plastbehållare?

   Varför i den här situationen en plastbehållare?

  • Det kan vara nödvändigt att fylla på med en sandbetongblandning. I vissa proportioner (indikerade av tillverkaren) blandas konstruktionssand och betong. Utrymmet mellan källarväggen och gropen är fylld med denna blandning. Vid återfyllning komprimerar blandningen bra. När det regnar blir denna blandning gradvis betong. Så detta är en av undertyperna av betong.
  • Återfyllning med sand eller grus. I den här versionen kommer återfyllningen att fungera som ett spjäll för frosthöjningskrafter. Men lösare aggregat hjälper till att samla upp vatten här. Eftersom plast inte reagerar med vatten och inte är rädd för det är det här alternativet möjligt.
  • Återfyllning med "inhemsk" jord. Dessa rekommendationer ges av tillverkare som är säkra på sin produkt. Ingenting hindrar dig från att fylla den med sand eller grus.

   Hur man fyller klyftan mellan gropens väggar och kassan

   Du kan fylla upp gapet mellan gropens väggar och kassan med din egen jord

 • Isolering av toppen. Det är tillrådligt att lägga isoleringen inte bara över behållaren utan också ta 1-1,5 meter åt sidorna. Detta är en garanti för att frost inte kommer att sätta sig på taket på vintern och fukt inte kommer att kondensera på sommaren. Isolering - 50 mm extruderat polystyrenskum. Lägg i två lager med ett mellanrum i sömmarna.
 • Påfyllning av plattan eller återfyllning med jord. Spisen hälls om GWL är mycket hög. Den extra belastningen är bara ett plus. Du kan fylla med jord om situationen inte är så allvarlig.

Som du kan se är installationen ganska komplicerad, men detta är för ett "svårt" fall - högt grundvatten och lera eller lerjord. Även om sådana förhållanden är verklighet för de flesta regioner i vårt land.

Trappor och entré

Vanligtvis placeras en vertikal trappa i en plastkällare - metall eller plast. Att använda det är långt ifrån bekvämt. Det är fortfarande normalt för de unga, men det är mycket svårt för äldre. Föreställ dig dessutom hur du sänker / höjer påsar med potatis, morötter, rödbetor. Bankerna är inte bättre. Hur man höjer eller sänker dem så att de inte går sönder. Okej, du kan komma på något för lasten. Till exempel gör det enklaste hissen: block, rep, korg. Ladda förnödenheter i korgar och sänk ner dem på detta sätt.Problemet har delvis lösts, men att gå upp och nerför de branta trapporna är ett olösligt problem.

Plastkassett för en källare med lutande entré

Plastkassett för en källare med lutande entré

Det är mycket mer praktiskt om stegen är placerad i en vinkel, men i detta fall behövs en hals för nästan hela kroppens längd. I de flesta fall görs en kassett för en plastkropp på beställning. När du gör en beställning kan du klargöra om de kan göra en stor hals. Detta bör inte påverka styrkan på något sätt. Den enda möjliga konsekvensen: massan kommer att minska, vilket trycker på kassan uppifrån och sparar den från att skjutas ut. Vägen ut är att göra plattan något tjockare på toppen.

Det finns ytterligare ett alternativ. Vissa tillverkare (Titan) har utvecklat modeller av plastkällare med lutande entré. De är naturligtvis mycket bekvämare att använda, men svårare att installera. Och priset är ännu högre.

Liknande inlägg
kommentar 2
 1. Sergei
  05/17/2019 vid 09:13 - Svar

  Det är absolut nödvändigt att betong en plastkällare så att väggarna inte flyter och inte böjs. Spridning med mastik på ytterväggarna ersätter inte plast när det gäller täthet och miljövänlighet jämfört med betong, på vilken mögel kan växa.

 2. Dmitriy
  09.12.2020 klockan 15:10 - Svar

  I en plastkällare hälls betong för att ladda den. För återfyllning är en 5: 1 torr sand-cementblandning tillräcklig. Denna regel fungerar om plastkällaren är gjord av högkvalitativ primär polypropen. Och om du vaknar för att montera källarna från återvinningsbara material är det naturligtvis viktigt att hälla betong på sidorna och du kan också sätta in en metallram inuti. Eftersom återvunnen plast inte håller sin form under stress. Förresten, dessa regler hjälper dig när du väljer en plastkällare.

Lägg till en kommentar

Uppvärmning

Tak

Dörrar